Fair Pay binnen de werelddans (vervolg)

Op zaterdag 23 november sprak Danslink in Utrecht met een groepje dansleiders en andere betrokken uit het werkveld om van gedachten te wisselen over eerlijke betaling binnen de danswereld. De aanleiding vormde de mededeling dat Stichting Interdans stopt met het aanbieden van haar diensten waaronder de servicepakketten en het geven van adviestarieven. Het leek ons goed om met name over de tarieven eerst eens in gesprek te gaan met het werkveld.

Over het algemeen werd er positief gereageerd op de bruikbaarheid van de tabel van Interdans. Het is gewoon fijn als er iets is waar je als docent op terug kunt vallen in gesprekken met derden en ook een tarief aan kunt toetsen. Ook andere modellen zijn besproken, waaronder een Tarieventool Kunstprofessionals Cultuureducatie en Amateurkunst , waarbij verschillende typen werkzaamheden gekoppeld worden aan ervaring. Vooral dit laatste is belangrijk omdat opleiding niet voldoende lijkt om de expertise van een dansleider vast te stellen en dus het tarief.

Minimum tarief moet omhoog

Wat ook duidelijk werd is dat voor de belasting een ZZP-er minimaal het tarief van € 33,- per uur moet ontvangen (excl. btw). In  de tabel van Interdans ligt het minimum tarief hieronder. Het onderdeel Fair pay,  een belangrijk onderwerp binnen de Governance Code voor Cultuur Fair Pay : Fair Practice Code | Gedragscode voor de culturele en creatieve sector Fair Pay is natuurlijk slechts een van de onderdelen naast andere  arbeidsvoorwaarden. In de Coronatijd is onder ander gebleken hoe slecht het gesteld is met de arbeidspositie van kunstprofessionals in zijn algemeenheid en dansdocenten in het bijzonder. Dit heeft er mede voor gezorgd dat veel professionals de cultuursector hebben verlaten. Ook binnen de werelddans is er een tekort aan nieuwe dansleiders. Is dat het gevolg van de arbeidsomstandigheden of liggen daar ook andere oorzaken aan ten grondslag? Belangrijk om met elkaar over door te praten.

Wat wordt de volgende stap?

We duiken nog een keer in de materie en komen met een voorstel voor de adviestarieven en een toelichting hoe deze te gebruiken. We gaan dit opnieuw voorleggen aan het werkveld en houden hierover ook contact met Dansbelang. Uiteraard willen we hierover ook in gesprek met een aantal besturen van volksdansverenigingen en stichtingen. Wil je meer weten klik dan ook door naar de links in dit artikel. Houd in ieder geval de nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe data over dit onderwerp.

Meer nieuws