Danslink ondersteunt ruim tweehonderd verenigingen en dansscholen in Nederland die de liefde voor internationale dans delen. De organisatie helpt dansers, docenten en bestuurders bij het runnen van hun verenigingen en brengt hen met elkaar in contact. “Internationale dans is in de huidige samenleving weer hard nodig. Het werkt verbindend als je letterlijk hand in hand danst.”
Ergens in een dorp in de Griekse bergen staat een oudere man in een kring van dansende mensen. Met zijn linkerhand leunt hij op een wandelstok, terwijl zijn voeten proberen om de pasjes bij te houden. Er wordt steeds wilder gedanst en niemand adviseert hem om het even rustig aan te doen. “Ach, je ziet het hele leven door die man heengaan,” glimlacht Judith Ensel, danser en bestuurslid van Danslink, wanneer ze hierover vertelt. “Fantastisch toch? Ook al word je ouder, je blijft onderdeel van de gemeenschap en kunt zijn wie je bent, zonder dat anderen op je ongemakken wijzen.”
Dans maakt in de Griekse dorpen nog volop deel uit van het leven. Voor jong en oud. Kinderen leren de dansen al van jongs af aan en dragen het later weer over op hun eigen kinderen. “De Grieken vieren er feestdagen, herdenkingen en bruiloften mee,” zegt Anke Meijer, dansdocent en bestuurslid van Danslink. “Iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Het gaat er niet om of je je voet precies op het juiste moment op de juiste plaats zet. Belangrijker is, dat je er je eigen gevoel en persoonlijkheid in legt.” Samen dansen in een kring, in een zich herhalende cadans van bewegende voeten en lijven, is een oorspronkelijke vorm van internationale dans die voorheen ook wel volksdansen werd genoemd. De muziek en choreografieën zijn namelijk door en voor het volk gemaakt. “Het werkt verbindend als je letterlijk hand in hand danst,” meent Judith. “Dit is in onze sterk individualistische samenleving weer hard nodig.”
“Internationale dans is een ritueel waarin mensen samen liefde en verdriet delen”

Pleitbezorger van internationale dans
Danslink is de belangenbehartiger en pleitbezorger van internationale dans in Nederland. Zowel traditionele verenigingen als eigentijdse dansscholen die zich bij de koepelorganisatie thuis voelen, zijn welkom.
“Wat ik zo mooi vind, is dat de dansstijlen allemaal zo verschillend zijn,” zegt Anke. “Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe vormen van internationale dansen die nu ontwikkeld worden. Ana Barić mixt in haar Balkan Fusion Dance traditionele Balkandansen met eigentijdse dance, Latin en oriëntaalse invloeden. En Caspar Bik neemt je in zijn les mee op een dansreis over de wereld, met uitstapjes naar Turkije, Argentinië en Siberië. Dit gaat dwars door grenzen van talen, culturen en leeftijden heen!”
Kennisbank
Danslink deelt een rijke bron van kennis over internationale dans. Op de website staat een overzicht van Nederlandse dansgroepen, een agenda met dansweekenden, cursussen en optredens van demonstratiegroepen, én vacatures. Daarbij biedt de kennisbank relevante informatie voor het besturen van een vereniging of stichting.
Ook organiseert de koepelorganisatie jaarlijks een inspiratie- en netwerkbijeenkomst. De aangesloten leden ontmoeten elkaar en volgen workshops. Voor verenigingsbestuurders en deelnemers zijn er sessies over onder andere financiering, communicatie en deelnemers werven. Dansdocenten krijgen bijscholing van vakgenoten in diverse dansstijlen, zowel binnen als buiten de internationale dans.
Met deze activiteiten wil Danslink dansers, docenten en bestuurders ondersteunen in hun ontwikkeling en samen de internationale dans verbreden en toegankelijk maken voor nieuwe doelgroepen.

Aanstekelijke muziek
Judith groeide op met politiek linksgeoriënteerde ouders die zich sterk verbonden voelden met socialistische landen. Als kind ging ze op vakantie naar het toenmalige Joegoslavië, waar ze weleens dorpsfeesten bezocht en zag hoe de bewoners samen dansten. “De muziek greep me direct aan,” vertelt ze nu. “Er zit leven in. De tradities, liefde en verdriet hoor je terug in de melodieën.”
Via de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC) maakte haar moeder kennis met volksdansen. Later ging Judith met haar mee naar een vereniging, waar ze gegrepen werd door het volksdansvirus. “Je leert mensen op een laagdrempelige manier beter kennen,” licht ze toe. “Wanneer je met anderen danst, stel je je voor hen open. En zij laten jou toe. In gesprekken gaat het vaak over meningen, maar in dans ben je op emotioneel niveau met elkaar in gesprek.”
Later leerde ze ook Spaanse en Afrikaanse dansen, buikdansen en de salsa. Al deze dansen roepen een mengelmoes van emoties bij haar op. “Dans zit al in ons; je hoeft het alleen een vorm te geven, en internationale dans biedt dat in al zijn diversiteit.”
Griekse dansweekenden
Anke danst sinds haar zesde in een kindergroep voor internationale dans. Tegenwoordig geeft ze les bij drie verenigingen en organiseert ze twee keer per jaar een Grieks dansweekend. Daarvoor haalt ze dansdocenten uit Griekenland naar Nederland. Ze dansen, eten samen en de hele groep overnacht op dezelfde plek. “Soms vragen mensen me of dat wel kan, Nederlanders die een Griekse dans leren. Natuurlijk kan dat. We tonen interesse in een andere cultuur en respecteren de ander, die graag zijn kennis deelt.”
Haar meest dierbare herinnering gaat terug naar het tweede dansweekend dat ze organiseerde. Ze was net ernstig ziek geweest, maar dit móest doorgaan. Op vrijdagavond zette de genodigde docent een wat gedragen syrtos op. Iedereen stapte de dansvloer op en stak de handen naar elkaar uit, met de intentie om er een heerlijk weekend van te maken. “Ik stond daar, in die cirkel, en de tranen stroomden. Zo dankbaar was ik.”
Meedoen?
Anke en Judith dragen het fantastische gevoel dat de muziek, de dans en het samenzijn oproepen graag over op anderen. Ze nodigen iedereen uit om mee te doen. Kom langs bij een dansavond, een presentatie of workshop. Pak de hand van degene naast je en laat je meevoeren door de flow van de groep. Waarom? “Wij gunnen iedereen zo’n danservaring!”
Foto’s: Lambert de Jong
Tekst: Iris Peters